Az Iskola története

Az intézmény működése hivatalosan 1935-ben kezdődött, amikor Kish Columba, Sylvia és Xavéria szociális testvérek rendszeressé tették a magyar nyelv hétvégi oktatását.

1949-től a magyar Jézus Társasági Atyák irányításával a szervezet nagy létszámú iskolává fejlődött, amihez a világháború után nagy számban érkező családok, majd az 1956-os menekültek letelepedése nagyban hozzájárult.

A hatvanas években Póta László jezsuita testvér nagy lelkesedéssel, áldozatkészséggel és elkötelezettséggel irányította és fejlesztette az iskolát, majd a nagy érdeklődést tekintetbe véve a Szent Erzsébet Templommal szemben megvásárolt egy épületet, ami ezentúl az iskola intézményének otthonául szolgált.

1971-től a pedagógus, Jaschkó Balázs atya vette át az iskola irányítását. Kitűnő pedagógiai felkészültséggel rendelkezett és az általa válogatott tanítói karral az intézmény mintaiskolává fejlődött.

1980-tól az iskolában dolgozó tanerők vették át az intézmény vezetését. Ők voltak: Török András, Kaslik Péter és Rády-Péntek Zsuzsa.

1985-ben költözött az egyházközösség jelenlegi helyére, ahol az iskola az újonnan épült ifjúsági központban kapott helyet. Ez az új épület biztosította a közel 200 tanuló elhelyezését. A tanári gárda vezetése után az iskola igazgatását Zadubán György vette át.

A kanadai állam 1991-ben megszüntette a hétvégi nyelviskoláknak nyújtott anyagi segítségét, ekkor a magyar iskola csatlakozott a Torontó Katolikus Iskolaszékhez, amely anyagi és pedagógiai segítséggel is hozzájárult az intézmény további fejlődéshez.

A kilencvenes évek elején a létszám ismét növekedni kezdett, ami az iskola bővítésének szükségességét vonta maga után, így 1993-ban egy új emeletet építettek a már meglévő központra.

Jelenleg Perényi Csilla igazgatónő vezetésével folyik a színvonalas oktatómunka, szoros együttműködésben Forrai Tamás atyával és a Szent Erzsébet Egyházközösséggel.

Az elmúlt évtizedekben az iskola létszáma rendszeresen kétszáz felett volt, ami egyértelmű képek alkot az iskola iránti igényről, valamint az iskola dolgozóinak lelkes, önzetlen munkájáról.

Maradjunk kapcsolatban!

Ígérjük, hogy nem küldünk spamet. Soha.

Ahogy minden oldal, mi is sütiket használunk. Az OK gombra kattintva beleegyezel a telepítésükbe és használatukba.

Részletek OK